Finns det egentligen någon sko som definierar det svenska mer än ett par träskor? Vi skulle säga att det är svårt att hitta ett motsvarande exempel. Träskor har funnits sedan 1800-talet och det har genom åren skett en hel del modifieringar i syfte att skapa en högre komfort samt att ge skon i fråga ett ansiktslyft rent utseendemässigt. Det senare är något som man verkligen lyckats med. Faktum är att träskor idag är lite av ett statement rent modemässigt.

Måhända så nådde trenden sin kulmen runt 2008 då kändisar som Sarah Jessica Parker, Maggie Gyllenhaal och Kate Beckinsale samtliga sågs traska omkring i New York, Los Angeles och London iförda träskor och där dessa matchades med fashionabla kläder från modehus som exempelvis Chanel, Dior och Prada. Det skapade ett sug även hos folk i gemen och för många har det sedan dess inneburit en ren kärlekshistoria. Nämnda Sarah Jessica Parker sägs ha ett par svenska träskor som en av sina absoluta favoriter.

Framtiden ser ljus ut för träskor

Om man ser till framtiden så finns det heller ingenting som säger att träskor ska tappa i popularitet. Tvärtom. Träskor ligger helt rätt i tiden och vi skulle snarare säga att vi inom kort kommer att nå de höjder gällande plaggets relevans som skedde 2008. Varför? Det finns några starka skäl:

  • Hållbara. Ett par träskor håller hur länge som helst och tack vare att sulan är tillverkad av trä – exempelvis al, björk eller bok – så minimeras slitaget. Det, i kombination med att träskor ofta är lätta att laga gör att plagget kommer att bli än mer tilltalande. Fler ser till att köpa kvalitet som går att laga och reparera än att köpa billigare kläder/skor av en sämre kvalitet. Detta med vår miljö i åtanke. Träskor – som enbart tillverkas av naturliga material – har en klar fördel i detta.
  • Billiga. Ett par rejäla träskor kostar under tusenlappen och med tanke på livslängden så är det en rejäl investering.
  • Lätta att matcha mot andra kläder. Det spelar ingen roll om du har jeans, en kort, blommig kjol eller ett par slitna jeansshorts – träskor passar mot alla stilar och alla plagg. Det finns träskor i alla tänkbara färger och mönster och dessutom så går det att få med eller utan klack. En klack som dessutom går att få hur hög som helst. Träskor är coola!
  • Bekväma. Träskor är sköna att ha på foten. De är bredare än vanliga skor och mer luftiga – något som leder till att fötterna får andas. Den styva sulan är perfekt att gå med på mjukare underlag då den minimerar slitaget på knän och leder samt minimerar känslan av trötta fötter.

träskor

Det finns en anledning till att träskor – år efter år – fortsätter att tillverkas och säljas i en stor skala. Skorna passar såväl Johnny från Bollstabruk som Maggie Gyllenhaal och fungerar oberoende om man ska ut för att mecka med bilen eller ta en liten svängom på röda mattan i Los Angeles. Ett tidlöst plagg – en riktig svensk klassiker. Vi ska vara stolta över våra träskor.