Vi har alla olika typer av hobbys som håller oss, så att säga, flytande och tar oss genom vardagen. Att ha någonting att längta efter och se fram emot är viktigt och det är just det som en hobby kan göra. Oavsett om det handlar om att spela golf, segla, åka skidor, gå på gym eller om att besöka museer så är det någonting som – för rätt individ – ger någonting värdefullt tillbaka och som, så att säga, sätter den berömda guldkanten på tillvaron.

Frågar du någon person om vad denne gillar att göra under sina lediga dagar så finns det en stor chans att denne svarar att han/hon gillar sportfiske. Vi säger att det är en stor chans då man räknar med att uppemot två miljoner svenskar håller på med sportfiske i någon form.

Två miljoner svenskar håller på med sportfiske

Sportfiske, kanske du tänker – vad i hela friden är det? Handlar det om någon typ av fisketävling eller handlar det om en sport som går ut på att fiska under så lång tid som möjligt? Nej, namnet sportfiske är ganska missvisande. I själva verket så handlar det om fiske.

Du kanske metar, du kanske pimplar på vintern, du kanske gillar flugfiske, du kanske känner någon som talar om jerkfiske, din pappa kanske talar sig varm om dappning som han utförde på Irland i sin ungdom – allt detta faller in under kategorin sportfiske.

Förenklat så handlar det alltså om att fånga fisk och ta sig an en utmaning som dels ger spänning, dels ger bättre tålamod och som dels minskar den stress som många av oss upplever i tillvaron. Sportfiske är, helt enkelt, en ventil som ger själslig rekreation.

Rätt utrustning för rätt sportfiske

Det givna med sportfiske är att det är du mot naturen och mot den fisk som finns i vattnet. För att fånga fisken i fråga så krävs det dels tur, dels kunskap om vad fisken i fråga gillar för typ av föda och vad den har för rutiner och dels så krävs det också rätt utrustning. Det senare är en fråga som inte ska underskattas.

Sportfiske – oavsett vilken sort – blir roligare om man ger sig själv rätt förutsättningar genom att köpa rätt spö, rätt kläder, rätt lina, rätt drag och så vidare. Dessutom ger utrustningen dig en större chans att lägga upp en riktig brakmiddag på kvällen också.