Hunden är människans bästa vän och det innebär också att den ska behandlas på detta sätt. En hund ska känna kärlek, trygghet, den ska få motion, den ska känns sig som en familjemedlem och den ska, inte minst, serveras rätt mat. Det senare leder oss in på hundfoder och den eviga frågan som många hundägare ställer sig? Vilket hundfoder ska jag välja till min hund?

Det finns inga enkla svar på frågan då flera olika faktorer påverkar. Hundens ålder, vilken ras det är, hur pass tolerant hunden är mot olika näringsämnen, hur ofta hunden äter, vilken storlek hunden har, om hunden är frisk som en nötkärna eller lider av någon typ av åkomma och så vidare. Hundar måste behandlas som individer gällande sin kost. Det hundfoder som passar bäst för en hund kan vara helt värdelöst för en annan – trots att de är av samma ras.

Därmed dock inte sagt att du som hundägare ska tvingas besöka en webbsida och beställa hem samtliga av de 3000 (en överdrift) olika alternativa hundfoder som säljs. Nej, rent generellt så ska man veta att de flesta hundfoder som saluförs i Sverige är av hög kvalitet och är fullt fungerande. Man bör dock vara medveten om att en alltför låg prislapp sällan indikerar kvalitet. Det är ofta bättre att gå upp några kronor och få ett hundfoder som är mer näringsrikt.

hundfoder

Några allmänna tips om hundfoder

Vi tänkte rada upp några små tankar och frågor om hundfoder som kanske kan leda dig till ett bättre val. Här är några punkter:

  • Torrfoder eller färskfoder? Ungefär nittio procent av allt hundfoder som säljs i Sverige är torrfoder. Ökningen av färskfoder har skett på senare år och det är ett alternativ som är lite dyrare – men som smakar lite mer och lite bättre. Det passar hundar som kanske har svårt att äta mat och som kanske helt matvägrar. Vi skulle dock säga att torrfoder är ett bättre alternativ som dessutom inte kräver samma känsliga hantering. Färskfoder kan – vid felhantering – ge hunden sjukdomar som exempelvis salmonella.
  • Hur mycket hundfoder ska jag ge? Hellre för lite än för mycket. Det är det enkla svaret. En vuxen hund behöver äta två gånger om dagen – en i vissa fall, om det är en liten hund. Portionerna behöver inte vara gigantiska. Många hundar lider av övervikt och det är alltid lättare att trappa upp maten än att dra ner på den. Det kan många människor relatera till.
  • Hur vet jag att min hund mår bra av sitt hundfoder? En enkelt trick är att kolla på bajset. Kommer avföringen i korvar snarare än i lackeringsform så är detta definitivt ett gott tecken. Kolla även på pälsen och det allmänna humöret. En lynnig, trött och allmänt hängig hund kan mycket väl få fel typ av hundfoder. Hur hunden bygger muskler är också något som du kan titta på och hur hunden återhämtar sig är en annan detalj som signalerar om kosten är rätt eller fel.